Как работят рибарските макари?

Риболовът е древно занимание, което като че ли остава доста амбивалентно по отношение на нашето съвремие. Дали поради факта,че много често е наричан „мълчаливият спорт“ и е предпочитан като самотно занимание, или защото морските дълбини открай време възбуждат нашето въображение, риболовът си остава строго традиционен в основните си техники и принадлежности. От друга страна обаче точно тези традиционни рибарски такъми търпят много сериозно техническо развитие, плод на дългогодишни усилия на производителите. Подходящ пример са рибарските макари fishingtime.bg, които могат да се похвалят с качествено изпълнение и иновативен подход, които ще ви спестят необходимост от честа смяна на макарата.

Системата CoreProtect на макарите Shimano предпазват вътрешността на механизма от вода и замърсявания като многократно увеличава продължителността на живот на самата макара.
Как работят рибарските макари?
За да добием по-ясна представа за функционалните подобрения, трябва да си зададем въпроса: „как работят рибарските макари?“ На пръв поглед механизмът на макарата е много прост, тя представлява колело, най-често с жлеб, през който преминава рибарското влакно. Тя се прикрепя към въдицата чрез специално създаден механизъм и се развива през годините в съответствие с развитието на самата въдица, а именно с по-голяма здравина и лекота. Пръчките на въдиците се изработват от карбон, а за рибарските макари се използват композитни смеси. Лагерите и шпулата на макарата се разработват с цел да се постигне максимално гладко и лесно движение на влакното. Самият дизайн на рибарската макара пък е с фокус върху самия риболовец и е проектирана да измества максимално тежестта и да редуцира умората при замятане.

Ако се върнем малко назад във времето, ще се убедим, че необходимостта от измисляне на рибарската макара идва след като рибарите са установили, че при риболов на по-голямо разстояние от брега вероятността за улов е по-голяма. Така са се появили и макарите със преден и заден аванс, които отпускат определена дължина от влакното, когато се хване риба и заложеното като параметър напрежение се увеличи. Останалото е въпрос на реакция и бързина от страна на риболовеца.