Всеки климатик в София се нуждае от редовно почистване

Няма никакво съмнение, че климатиците са се превърнали в неизменна част от нашето ежедневие в София.  Независимо дали ги ползваме у дома, или пък в офиса – те наистина вършат чудеса както през летните, така и през зимните месеци.

Сигурни сме, че много от вас все още не са се решили на покупката и смятат, че цените на климатиците в София не са по джоба на всеки. Но истината е съвсем различна и тя е, че климатици с високо качество и ниски цени има. И ако се питате къде можете да ги откриете, ние ще ви дадем отговора. От вас се изисква просто да натиснете няколко бутона на клавиатурата и мишката, за да разгледате предложенията на електронен магазин за климатици и да поръчате избрания модел. Освен това се предлага и безплатен монтаж, който допълнително ще ви спести средства.

А когато вече разполагате с климатик у дома, трябва да полагате необходимите грижи за него, за да сте сигурни, че той ще работи безупречно дълги години. Ще започнем с външното тяло на климатика. Всички знаем, че това са и най-разпространените модели, които се ползват както за дома, така и за офиса. Най-голямо замърсяване на външното тяло се натрупва през зимните месеци, което означава, че през пролетта е задължително да повикате техник, който да го почисти.

За щастие този тип почистване се прави само веднъж в годината и то именно през пролетта. Но е добре да имате предвид, че в някои случаи почистването на замърсяванията от външното тяло не се включва в гаранцията, но за сметка на това е наистина евтина услуга.

Отново веднъж в годината в София трябва да се почиства и вътрешният топлообменник на климатика. Тук можете да се справите и само, като ще имате нужда единствено от топла вода, прахосмукачка и упътването на самия климатик. И така, трябва да свалите панела или по-точно предната решетка. Веднага ще видите двата филтъра, които трябва да свалите. Почистването им се изразява в измиването с топла вода. Разбира се, след това трябва да изсъхнат добре, преди да ги сложите обратно. Краищата на топлообменника също трябва да се почистят, но за целта ще ви е нужна само прахосмукачка. Бъдете внимателни с острите ръбове на ребрата.

Още един вид почистване на климатиците, с което можете да се справите напълно сами, е това на филтрите на вътрешното тяло. Те служат за улавяне и задържане на вредни микроорганизми и прах от въздуха, което означава, че трябва често да се мият с топла вода. И под „често“ имаме предвид поне веднъж или два пъти в месеца, за да сте сигурни, че климатикът наистина пречиства въздуха в помещението.