От полза ли са изследванията с детектор на лъжата в съда?

Детекторът на лъжата е устройство, което става все по-популярно в България и вече много хора прибягват към този нестандартен вид услуга. Повечети от тях искат да хванат половинката си в изневяра или да открият измамата във фирмата от страна на техен служител.

Колко надежден обаче е детекторът на лъжата и може ли да се използва като свидетелство в съда? Валидността на полиграфското изследване е обикновено между 96% и 99%. Крайният резултат от едно изследван може да се отчете по три начина: които са истина, лъжа и неопределеност. Зоната на неопределеност защитава изследваните лица от погрешен резултат. Това е и причината измерването на детектора на лъжата да не е 100% вярно. По отношение на детектора на лъжата в съда, за съжаление проверките с детектора на лъжата не се приемат от съдебната система в България, те могат да бъдат взети обаче като експертиза. Изчисленията от детектора на лъжата могат да бъдат изискани от прокуратурата и от защитата в съда, но не и като доказателство.
детектор на лъжата от poligraf.bg
В кои случаи се използва най-често детектора на лъжата? апаратът се използва при терористичен акт, тежко престъпление, фалшифициране на документ, обир, клевета, палеж, търгуване с откраднати материали, вещества и стоки, рекет, нанасяне на побой, психическо или сексуално издевателство, некрофилия, содомия и педофилия, исмами, нарошаване на договор, издаване на фирмена тайна,изневяра, изтичане на информация и много други. също така детектора на лъжата може да бъде приложен при кражба на пари, информация, електроенергия, каси с ценности, апаратура, черна,бяла техника, медикаменти, вещества, алкохол,произведения на изкуството и много други.

Отговорихте ли си вече на въпроса, дали детектора на лъжата може да послужи в адекватно в съда като доказателство за истина и лъжа?